De kracht van je bekkenbodem 

Maak je bekkenbodem sterk! 

Train je bekkenbodem 

Bewegen is een heel goed manier om stijve gewrichten soepeler te krijgen. Gewrichten worden met de jaren minder soepel. Het bindweefsel wordt minder elastisch, de hoeveelheid kraakbeen neemt af en de synovia (gewrichtsvloeistof) wordt minder stroperig. In rust (slaap) staat de bloedsomloop op een lager pitje, waardoor de doorbloeding minder wordt.

Goed getrainde bekkenbodemspieren ondersteunen je organen in je buikholte (hangmatje) en samen met de kringspieren zorgen zij voor een waterdichte afsluiting en optimale doorbloeding.

Torsi bekkenbodem sterk maken

Een goed werkende bekkenbodem kan de kans op. incontinentie en andere klachten belangrijk reduceren. Ook voor mannen is het belangrijk te weten hoe ze de bekkenbodem kunnen aanspannen of ontspannen. De bouw van de bekkenbodem van mannen is vrijwel hetzelfde als bij vrouwen, maar er loopt natuurlijk geen vagina doorheen. Dat maakt de bekkenbodem direct ook steviger en minder kwetsbaar. Op de bekkenbodem, onder de blaas bevindt zich echter de prostaat. En de combinatie van de prostaat met de bekkenbodem zorgt regelmatig voor problemen. Dit onderwerp wordt volgens mij onderschat en daarom herhalen wij deze beknopte versie.

De actieve bekkenbodem

De meeste spieren laten gewrichten bewegen. Bij elke beweging worden deze spieren getraind of geoefend. De bekkenbodemspieren laten geen gewrichten bewegen, waardoor zij niet of minder getraind worden. Bekkenbodemspieren kunnen dus verslappen.Een goed werkende bekkenbodem kan incontinentie voorkomen of helpen te genezen. En goed getrainde spieren kunnen meer plezier bij het vrijen geven. Bij bijna alle bekkenbodemoefeningen train je ook je buik- en bilspieren. Aan de voorkant zijn dat je buikspieren (poort 1), aan de onderkant in het midden je bekkenbodemspieren (poort 2) en aan de achterkant je bilspieren (poort 3). Al deze getrainde spieren zorgen voor een constante ondersteuning van een goed en gezond figuur.

Voorbeeld oefeningen

Oefening: om je bekkenbodem sterker te maken en te houden.
Alleen al door actief rechtop te zitten, zoals bij yoga, kun je al deze spiergroepen bijna onbewust trainen. Je kunt voelen dat je wangspieren aanspannen als je je bekkenbodemspieren aanspant. Dit werkt positief door naar je eventuele onderkin. Ook je voetspieren en je mondbodem spieren worden steviger. Zo wordt je bewuster van je eigen prachtige lichaam. Het bewust aanspannen en ontspannen van spieren biedt persoonlijke harmonie en persoonlijke ontwikkeling.

Embryo houding

Oefening: om je bekkenbodem soepeler te maken en meer te ontspannen.
Sta rechtop met je knieën lichtjes gebogen en in je kracht op de grond. Steek je borstbeen vooruit en recht je bovenlichaam. Houd je hoofd hierbij in het verlengde van je lichaam en laat je schouders zo ontspannen mogelijk hangen.
Leg nu de rug van je ene hand op je onderrug en de binnenkant van de andere hand op je buik onder de navel, de pink wijst naar het schaambeen. 
Fantaseer dat je bekkenbodem een schommel is die je schaambeen met je stuitbeen verbindt. Oefen met je pink doelbewust druk uit op het schaambeen. Adem uit met een toonloze ‘ffffff’ en kantel je bekken naar voren. Span hierbij je bekkenbodem aan door het schaambeen en stuitbeen samen te trekken. Dus poort 1, 2 en 3. Houd deze houding vast zolang je uitademt. Bij het inademen kantelt je bekken zo ver naar achteren dat je een kleine holle rug krijgt.
Beweeg je bekken tien keer afwisselend naar voren en naar achteren. Naar voren uitademend met een  ‘ffffff’.

Related Posts

Marchal van Straten

02/07/2021

Waarom zou je ontspannen?

Marchal van Straten

02/01/2021

In je kracht

Marchal van Straten

01/24/2021

Gezonde spijsvertering

Marchal van Straten

01/17/2021

Frustraties positief gebruiken

Subscribe now to get the latest updates!