Menu
Assign a 'primary' menu

Het wonder van je hart 

Ik begrijp mijn hart niet, dat gaat boven mijn verstand
maar ik kan wel voelen dat mijn hart klopt en direct reageert
op geweld maar ook op echte liefde

Er is veel en uitgebreid geschreven over het hart. Elk verhaal met zijn eigen inzichten en waarheden. Ons verhaal is gericht op voelen en zuiverheid. Het hart is het kompas van je leven. Het denken ondersteunt de uitvoering van wat je echt wilt en het denken dient zijn onderschikte plaats kennen ten opzichte van het gevoel. Niet andersom. 😉 

Het hart laat zien wat je wilt, voelt en beweegt.

Kijk in de natuur. De zwanen doen het voor: Zwanen tonen elkaar hun liefde zonder angst of oordeel. Het hart is dan ook een klassiek symbool voor de liefde dat over de gehele wereld wordt gebruikt. Wie durft het voorbeeld van de zwanen te volgen?
Kiezen en je standvastig inzetten voor wat je wilt, voelt en beweegt. Er voor gaan.

Verliefde zwanen bij opkomende zon

Te vaak wordt het hart belast en sluit zich af

Bijvoorbeeld: Ikzelf worstel best vaak met de berichten van de media. Maak mijzelf dan druk over de eenzijdige en incomplete berichtgeving. Er wordt soms ook gewoon gelogen en een rad voor ogen gedraaid. Steeds meer mensen en vooral jongeren voelen dat direct en laten dat ook weten. Helaas worden zij vaak openlijk bang gemaakt (angstpolitiek) en onderdrukt. Of voor gek uitgemaakt.
Actie: Je kunt dit zelf op juistheid ontdekken door een bericht breder en dieper te onderzoeken. En het resultaat te delen. Het lukt sommige journalisten en klokkenluiders soms de feiten uiteindelijk aan de orde te stellen. En worden dan helaas ongestraft vervolgd en vergruisd.
Als dit te vaak voorkomt dan wordt ook het hart te vaak belast. Als bescherming sluit het hart.

Ik open mijn hart want dan kan ik voelen en mij verbinden

Het hart liegt niet en laat mij voelen wat er echt is. Wat mij werkelijk beweegt en wat ik echt wil. Mag ik je uitnodigen om ook je hart te openen. En ook te kiezen voor het leven dat jij echt wilt. In liefde voor jezelf en voor anderen. Ik heb geleerd met vallen en opstaan om mijn hart te openen. Dat kan op vele manieren. Soms door muziek, soms door verhalen of zomaar vanzelf. Of door het doen van yoga, Tai Chi of andere oefeningen. Verbinden met jezelf en andere mensen en wat er is. Het wonder van het hart functioneert nog steeds ondanks alle belasting.

Hebben gedachten met je hart te maken?

Ja, gedachten gaan als radiogolven door lichaam, ziel en geest. Dus ook je brein en bewustzijn van je hersenen, organen, weefsels, cellen. Elke gedachte heeft een specifieke trilling die door je hele persoon waargenomen wordt. ook de omgeving ervaart dat, soms bewust of onbewust. En reageert met emoties, gevoelens en gedrag. Als mens is het niet mogelijk om de miljoenen impulsen bewust worden of er mee om te gaan. Alle gedachten en ervaringen worden wel opgeslagen. Je brein herkent situaties ongelofelijk snel uit deze herinneringen een reageert meestal defensief. Hierdoor kun meestal overleven!!

Als je dit door krijgt kun je ervoor kiezen om stil te worden en te kijken wat er gebeurt. Wordt ook wel mediteren genoemd. Als je bijvoorbeeld s morgens net wakker ben geworden kunnen er zachte gedachten in je bewustzijn komen. Waarschijnlijk komen zij uit je hart met positieve voedende woorden. Let op: je dagelijkse denken c.q. gedachten zijn er dan niet. Kun je hier iets mee?

Er zijn dan ook vele metaforen en gezegden:

Gezegden
Hij heeft een hart van goud:
Dat is een pak van mijn hart:
Maak van je hart geen moordkuil:
Hij draagt het hart op de tong:
Hij heeft het hart op de juiste plaats:
Zijn hart uitstorten:
Mijn hart klopt voor jou:

Betekenis
Hij is een goed en gevoelig mens.
Dat is een enorme opluchting.
Hij is een goed en gevoelig mens.
Hij zegt direct wat hij vindt.
Hij is een goed mens.
Al zijn gevoelens vertellen.
Ik vind je leuk en je bent belangrijk.

Toon je hart en open je hart

Daar is moed voor nodig

Toon ne hart om lief te hebben

Open je hart en hou van jezelf.
Geef je liefde niet weg, maar laat liefde door jou heen stromen. Open je hart voor alle mensen, durf liefde te ontvangen en durf het te delen.

Je hart heeft het vermogen om lief te hebben
Verwerk wat je meemaakt op een dag. Accepteer dat en laat los
Je kunt het toch niet meer veranderen.

Onderken de stroom van het leven en ga mee met de stroom.
En geniet!  Leef niet in je hoofd, maar voel in je fysieke lichaam wat het je allemaal doet. Je lichaam liegt niet. Neem het serieus. Je bent een geweldig mens, dus blijf dicht bij wie je werkelijk bent. Dat maakt je leven makkelijker en gelukkiger.

Je bent om van te houden, zonder voorwaarden.

Oefeningen doen is ook buigen voor jezelf en dat wat er is

Cobra houding open je hart

De cobra houding is een oefening voor het openen van je hart:
Deze oefening kan eenvoudig worden uitgevoerd maar ook pittig.
- Lig op je buik, benen en hielen gestrekt en tenen op de grond. Handen plat naast je schouders op de grond in lijn met lichaam. Afstand tussen de vingers, duim en pink zijn gelijk.

- Til inademend je achterhoofd op, je lichaam volgt. Je strekt je dus uit vanuit je hielen, je hele ruggengraat, tot in je hoofd. Staartbeen ingetrokken. Je knieën mogen gerust leunen op de grond, maar de uitwerking is anders als je de benen los van grond kunt tillen.- Adem in door je neus, vul je longen en voel onder andere je borstkas groter worden. Hou dit enige tijd vol.
- Breng uitademend je lichaam weer terug naar de grond, je begin positie. Begin bij je voeten. Wikkel dan uitademend je lichaam af naar de grond. Naar je beginpositie.

Ademhaling om je hart te openen.  

Ademhaling

Sta of zit rechtop op met voldoende ruimte om je armen te spreiden. Strek je armen omhoog en maak je lang. Breng je armen naar je borstkas en leg je handen gekruist op je hart. Het is nu afgesloten; voel. Adem zoveel mogelijk uit door je mond. Maak je fysiek kleiner, beweeg je schouders iets naar voren. Adem zorgvuldig in door je neus naar je borstkas en spreid tegelijkertijd rustig je armen. Zie foto. Til je borstkas omhoog en maak je breed en groot. 

Open zoveel mogelijk je fysieke lichaam. Ook je handpalmen. Houd dit enige tijd vast.
Adem op jouw tijd weer uit door je mond en brengt tegelijkertijd je armen terug en leg je handen weer op je hart. Herhaal dit tenminste 3 maal. In de yogales doen we meer oefeningen voor het openen en ontspannen van je hart.

Het wonder van je hart – Praktijk de Balans

[…] muziek, soms door verhalen of zomaar vanzelf. Of door het doen van yoga, Tai Chi of andere oefeningen. Verbinden met jezelf en andere mensen en wat er is. Het wonder van het hart functioneert nog […]

Comments are closed