Nieren en blaas

 Wat iedereen over de nieren en de blaas zou moeten weten.

Samenvattend filteren de nieren afvalstoffen en vergiften uit het bloed. De blaas vangt urine uit op uit de nieren en grijpt in als je vergeet of weigert te plassen. Er bestaat een wisselwerking tussen de nieren en blaas met emoties als angst piekeren, frustraties, onrust en verdriet. Maar ook bij blijdschap. Wij gaan globaal in op de medische en emotionele kant van de de nieren en de blaas. Er zijn eenvoudige oefeningen om de werking van nieren en blaas te stimuleren.

Kenmerken voor nieren en blaas

In een gezond lichaam hoort een goed werkend afvoersysteem van afvalstoffen en vergiften. Gezondheidsproblemen met de nieren treden onder andere op bij diabetes, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. 

Afbeelding nieren en blaas in lichaam

Belangrijkste eigenschappen de nieren:

  • Nieren filteren afvalstoffen en vergiften uit het bloed. De blaas vangt urine uit op uit de nieren en grijpt in als je vergeet of weigert te plassen. 
  • Vocht- en zoutbalans regelen. Het lichaam bestaat voor twee derde deel uit water. Het lichaam kan alleen goed werken als de hoeveelheid vocht zo veel mogelijk gelijk blijft. De nieren zorgen er ook voor dat de hoeveelheid zouten in het bloed binnen bepaalde grenzen blijft.
  • Hormonen aanmaken: Een hormoon is een signaalstof (boodschapper) die in een orgaan wordt aangemaakt. Het stroomt via het bloed naar de cellen waarvoor de boodschap bedoeld is, aan het werk. De nieren maken: Renine, een hormoon dat een rol speelt bij het regelen van de bloeddruk.Erytropoëtine (EPO), stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes (erytrocyten)
  • Rol bij botsstofwisseling: Vitamine D bevordert de opname van calcium (kalk) uit de darm en de inbouw van calcium in de botten. Vitamine D is daarom belangrijk voor sterke botten. Onder invloed van zonlicht wordt in onze huid vitamine D aangemaakt. De nier is echter nodig om deze vitamine D om te zetten in een actieve vorm.

De Nier Meridiaan

Paschimottanasana Vrouw in zittende voorwaartse strekking

Voorover buigingen stimuleren bloedsomloop in de onderrug.
De nier meridiaan start aan de buitenkant van de kleine teen, en stroomt van daaruit onder de voetzool door naar de binnenkant van de enkel, welke hij omcirkelt. Over de hiel loopt hij aan de binnenkant van het onderbeen omhoog, tot aan het stuitbeen. Van daaruit loopt hij langs de wervelkolom tot aan de nieren, waar hij vertakt. 
De ene vertakking loopt richting de blaasmeridiaan en van daaruit terug naar de oppervlakte van de buik, verder omhoog over de borst en eindigt bij het sleutelbeen.
De andere vertakking loopt over de lever en het middenrif verder omhoog naar de longkwabben en de halsstreek, en eindigt in de tong.

Pathologie nieren

  • Organen werken als zendstations naar de weefsels. Botten resoneren met de nieren. Nieren hebben een relatie met alle botten van het lichaam. Als de nieren zwak zijn is de kans op botproblemen vergroot.
  • Emotie is energie en een ander woord voor beweging. Ziekte ontstaat als de levensenergie niet meer vrij kan stromen en heeft een functie! In de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn emoties de diepste oorzaak van alle aandoeningen. Als een emotie, nadat deze gevoeld is, niet losgelaten wordt, kan dit de totale energie blokkeren, wat uiteindelijk kan leiden tot lichamelijke klachten.

Eenvoudige oefening wat nieren vaak fijn vinden.

Wrijf vriendelijk maar toch duidelijk met je rechterhand je rechter nier warm. Dus op en onder je ribbenkast op je rug. Doe dat ook tegelijkertijd met je linkerhand op de linker nier. Het liefst direct op de blote huid. Wordt het warmer en aangenamer in je lichaam?

De blaas is een Automatisch noodsysteem

Daarnaast lijkt de blaas slechts een simpel reservoir dat urine opvangt uit de nieren. Maar het is een van de meest wonderlijke spieren in je lichaam. De blaas is voorzien van een automatisch noodsysteem dat ingrijpt als je zelf vergeet of weigert te plassen. Stel dat je in korte tijd veel bier drinkt of in een diepe slaap verkeert, terwijl de blaas overvol raakt.nieren en blaas
Dan zorgt het noodsysteem zelf voor aanspanning van spieren en ontspanning van de sluitspier. En loost urine als de druk te groot wordt. Het systeem voorkomt zo dat er schade optreedt aan de blaaswand en dat er urine terugvloeit naar de nieren. Indrukwekkend?

De Blaas meridiaan

De blaasmeridiaan begint bij de ogen (net als de galblaasmeridiaan). Hij begint bij de binnenste ooghoek en loopt van daaruit langs het voorhoofd omhoog over de schedel naar de kruin. Hier vertakt de meridiaan.
De ene vertakking maakt direct contact met de hersenen, komt bij het schouderblad weer aan de oppervlakte en vervolgt zijn weg langs de wervelkolom naar de heup en het zitvlak. Hier gaat hij weer naar binnen; naar de nieren & blaas.
De andere vertakking gaat ook over de kruin naar de nek en schouders en stroomt dan evenwijdig aan de eerder beschreven tak omlaag.
Hij gaat verder over het zitvlak, langs de achterkant van het been, omcirkelt de buitenenkel en loopt verder langs de buitenkant van de voet naar het kleine teentje en maakt daar een connectie met de Niermeridiaan.
De blaasmeridiaan is de langste en meest oppervlakkige meridiaan. Via de rug maakt deze meridiaan verbinding met alle organen.

Oefening als iemand langdurig negatief is. Of angstig.

Leg je linkerhand op je ruggengraat ter hoogte van je bekkenrand. Wrijf beginnend vanuit je stuitje de energie rustig en krachtig omhoog tot de linkerhand. Visualiseer gelijktijdig dat er een roodachtige vlammende energie vanuit je stuitje omhoog langs je ruggengraat gaat. Vaak kun  je voelen dat het bekkengebied aangenaam verwarmd wordt.

Eenvoudige oefening wat inwendige organen vaak fijn vinden

Ga diep inademend rechtop zitten. Buig je lichaam, ook in het bekkengebied, naar rechts. Buig uitademend je lichaam over je rechterbeen. Als het kan zoveel mogelijk uitstrekken naar voren. Raak met je neus de knie aan.
Zit met wijd uitgespreide benen met de handen in elkaar achterop de rug. Zit rechtop en adem diep in. Buig je lichaam, ook in het bekkengebied, naar links. Buig uitademend je lichaam over je linkerbeen. Als het kan zoveel mogelijk uitstrekken naar voren. Raak met je neus de knie aan. 
Inademen, rechtop zitten en uitademen. Ontspan. Totaal 3x.

Zittende strek asana

De invloed van denken, emoties op de nieren en blaas.

Bij blaas en nieren hoort de emotie angst. 'Ik doe het in mijn broek van angst' is een bekende Nederlandse uitdrukking. Angst kan ontstaan uit woede die niet geuit wordt, soms omdat de situatie niet toelaat dat die woede geuit wordt. 

Geef je onderlichaam de ruimte. Opdat uiteindelijk emoties verwerkt kunnen worden.

Je kent het misschien wel dat als je zenuwachtig bent of spanning ervaart, je vaker naar de wc moet. Een Nederlandse uitdrukking beschrijft deze relatie ook; “het in je broek doen van angst”.
Deze koppeling met emotie is ook in de Westerse geneeskunde niet vreemd. Het is bekend dat de bijnieren een belangrijke rol spelen in de productie van adrenaline en cortisol. Dit laatste wordt in de volksmond ook wel anti-stresshormoon genoemd.

De bijnieren

De bijnieren zijn verbonden met de nieren, ze horen bij elkaar. Angst en stress kan tot uitputting leiden van de bijnieren.
Volgens de Chinese geneeskunde is de uitputting van de Nierenergie een veelvoorkomende oorzaak van een blaasontsteking. Daarnaast heeft de Nierenergie een relatie met botten en gewrichten en kunnen rugklachten een gevolg zijn van langdurige stress.

Wat inwendige organen vaak fijn vinden

Stimuleren of sederen van de nier en blaas meridiaan
Alle buigoefeningen, alle strekoefeningen. De Javaanse hurkzit kan de gezondheidsbalans verbeteren.    

Bron: Praktijk de Balans; bijgewerkt 21 november 2020

Related Posts

Marchal van Straten

02/07/2021

Waarom zou je ontspannen?

Marchal van Straten

02/01/2021

In je kracht

Marchal van Straten

01/24/2021

Gezonde spijsvertering

Marchal van Straten

01/17/2021

Frustraties positief gebruiken

Subscribe now to get the latest updates!