Menu
Assign a 'primary' menu

Wat iedereen over rugpijn zou moeten weten

Rugpijn bewuster verminderen

Opbouw wervelkolom

De wervelkolom is de basis van de rug en bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels en 5 lendewervels. Binnen de wervelkolom ligt het ruggemerg en de zenuwen. De zenuwen komen bij de wervels naar buiten en gaan naar de spieren en organen. De zenuwen communiceren met de hersenen via elektrische prikkels. Sommige prikkels zijn voor ons bewust waarneembaar. Via de elektrische prikkels die door de zenuwen lopen kunnen wij bewust en onbewust onze organen en ons bewegingsapparaat besturen. De wervels staan met elkaar in verbinding via de uitsteeksels aan de zijkant van de wervels. Deze intergewrichten staan afhankelijk van hun locatie in de wervelkolom in horizontale of meer verticale richting, zodat de wervels ten opzichte van elkaar kunnen knikken of draaien. 

Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven, die schokken kunnen opvangen bij de dagelijkse bewegingen. De gelachtige substantie van de tussenwervelschijf verdroogd bij het ouder worden, waardoor de lichaamslengte kleiner wordt. Daarnaast vermindert de afstand en de bewegelijkheid tussen de wervels, waardoor de rug stijver wordt.

Enkele oorzaken van rugklachten

Ongeveer 80 procent van alle volwassenen krijgt wel eens met rugklachten te maken. In veel gevallen gaat het om rugklachten met een onduidelijk aanwijsbare oorzaak.
Er zijn vele manieren waarop rugklachten benaderd kunnen worden. Welke manier geschikt is voor iemand met rugpijn, hangt af of die iemand hulp wil. Rugpijn kan ontstaan omdat men fysiek steeds in dezelfde houding zit of staat. Dat kan zware fysiek werk zijn, bijvoorbeeld in de zorg of in de bouw.  
Maar ook bijvoorbeeld je computer langdurig gebruiken in een "kantoortuin", achter een staande werktafel kan tot fysieke rugklachten leiden. 

Problemen kunnen ontstaan als de draaglast groter wordt dan de draagkracht.

Rugklachten als stijfheid, spanningen, zwakte en pijn in de rug ontstaan vaak door een verkeerde houding, ongelukken (vallen, schrikken, aanrijdingen), gebrek aan flexibiliteit, onvoldoende conditie, onvoldoende beweging, hoge werkdruk, hoge emotionele druk. Deze situaties werken door op je lichaam en belasten de meridianen en spieren in de rug

Dit kan, naast lokale rugklachten, ook ergens anders in je lichaam problemen geven. Er kunnen ook geestelijke problemen ontstaan. Heb je het niet door of je negeert de lichaamssignalen, dan probeert je super intelligente lichaam dit evenwicht toch te herstellen. Wanneer één deel van de rug stijf wordt, compenseert je lichaam dit automatisch door de druk uit dat gebied naar een andere plek te verplaatsen. 

Uiteindelijk kun je er niet meer omheen dat je lichaam, geest en ziel aandacht en verzorging nodig hebben. Het is zinvol om naar de huisarts te gaan wanneer de pijn zo heftig is dat je niet kunt staan, zitten of liggen, of wanneer het in de loop van enkele dagen steeds erger wordt. Ga zeker naar de huisarts als je minder kracht of gevoel hebt in een been of de pijn uitstraalt tot onder de knie. De ergste pijn verdwijnt vaak binnen één tot twee weken. Zelfs hardnekkige rugklachten genezen meestal binnen zes tot twaalf weken. Wel kunnen de klachten soms terugkomen. Wie rust heeft moeten houden, herstelt langzamer want de spieren zijn verslapt. Ook krachtverlies en een verdovend gevoel in het been kunnen nog lang blijven bestaan.

Ontspannen ruglighouding

Gezond verstand hand in hand met gevoel

Soms is het duidelijk en ligt de reguliere aanpak voor de hand. Echter, accepteer niet klakkeloos wat je wordt voorgeschoteld "Zo gaan wij het doen". Vraag door naar het hoe en waarom. Het is jouw lichaam dat ook respect verdient. Motto: gebruik je gezond verstand in samenwerking met je gevoel. Soms geeft rugpijn een ander signaal en is onderzoek nodig. Hetzij fysiek, hetzij op een ander vlak. Je kan je bijvoorbeeld zorgen maken over je basis. Je inkomen, je huis, je gezin. Dat hoeft niet per se overeen te komen met hoe je op dat moment erover denkt. Luister steeds beter en meer naar de signalen van je lichaam. Je lichaam helpt je om op je levenskoers te blijven.

In onze wel vaartmaatschappij wordt veel gezeten en daarom wordt de lichaamshouding en vele spierfuncties verwaarloosd. Hierdoor krijgt ook de rug uiteindelijk chronische klachten. Je lichaam functioneert optimaal als je het bewust gebruikt, inclusief met aandacht voor je houding.

Oefeningen die de rug ondersteunt

Rugoefening voor darmen

Lig op je rug en strek voorzichtig je beide hielen en je achterhoofd tegelijkertijd. Je rug wordt hierdoor op zachte wijze verlengd. Er komt een klein beetje ruimte in de rug, waardoor deze kan ontspannen Trek voorzichtig je rechterbeen in en doe je gevouwen handen om je knie. Zo hoog mogelijk. 

Adem zorgvuldig in door de neus en houd de adem even vast. Adem zorgvuldig uit en begin bij de onderbuik; zo laag mogelijk. Probeer je aandacht bij je lichaam te houden. Doe hetzelfde met je linkerbeen.

Gebedshouding

Oefening: Zit op je knieën en doe desgewenst een kussentje of een deken of handdoek onder je knieën.. Probeer je billen (zitbotten) zoveel mogelijk je hielen te krijgen en te houden. Strek je rug zover mogelijk uit naar voren en adem diep in door je neus. breng uitademend je lichaam strekkend over je benen. 
Gebedshouding
Zie foto. Breng je voorhoofd de grond aan. Als dat niet gaat leg dan een stevige mat of hout blokje eronder. Zodat je hoofd steunt op de grond en je billen op de hielen. Door deze steun kan je rug ontspannen. Maak je rug zo lang mogelijk. Houd dit enkele minuten vol. NB: Als je uit deze houding komt, houd dan je billen op de hielen en kom met een bolle rug omhoog. Wervel voor wervel op elkaar zetten.